Zeleninová jídla

1. Zemlovka se susenými houbami(10 porcí) nahoru

120g žemlí
20g sušených hub
4ks vajec
900g mléka
150g strouhaného tvrdého sýru
300g másla
15g cibule předsmažené
30g soli
2g pepře
směs bylinek (bazalka, petrželka...).

Sušené houby namočíme přes noc do vody, poté pokrájíme na menší kousky a povaříme v mléce, aby byly chuťově výraznější. Cibuli navlhčíme, orestujeme na másle, přidáme nakrájené mírně vymačkané houby, okořeníme a dusíme doměkka. Žemli nakrájíme na tenčí plátky. Vejce rozšleháme s mlékem a solí, bylinkami a strouhaným sýrem a touto směsí pokropíme nakrájené žemle.
Do vymaštěného pekáče vložíme polovinu navlhčených žemlí, na ně navrstvíme houbovou směs. Vrchní vrstvu tvoří druhá polovina ochucených žemlí.
Žemlovku pečeme ve vyhřáté troubě do růžova.

Vhodná příloha: jemné zeleninové saláty
stáhnout recept>> ikona

2. Kapustové karbenátky(10 porcí) nahoru

125g sušené kapusty
125g žemlí
0,25 l mléka
30g soli
2,5g pepře
12,5g granulovaného česneku
25g sušené cibule
440g oleje
3 vejce

Sušenou kapustu namočíme přes noc do studené vody, kterou poté slijeme. Smícháme s haluškami, před podáváním sypeme strouhaným sýrem. Žemle nakrájíme a namočíme do mléka. Sušenou cibuli navlhčíme vodou, orestujeme na troše oleje, pridáme nabobtnalou kapustu zbavenou přebytecné vody, žemle namočené v mléce a vše krátce osmahneme. Vzniklou hmotu osolíme, opepříme, přidáme vejce a česnek a pečlivě promícháme. Z hotové směsi tvarujeme karbanátky, které zvolna smažíme na oleji po obou stranách do nazlátlé barvy.


Náš typ
Tyto karbenátky je možné připravit také s masem. Na jednu porci použijeme 40g mletého masa a 10g čerstvé kapusty.

stáhnout recept>> ikona

3. Halušky se zeleninou (4 porce) nahoru

460g směsi na přípravu halušek
200g kuřecího masa
12g sušeného celeru
12g sušených rajčat
12g sušené papriky
15g sušené cibule
12g soli
50g oleje
100g strouhaného sýra

Sušenou zeleninu namočíme do vody nejméně na jednu hodinu, necháme nabobtnat a poté uvaříme doměkka. Připravíme si dle návodu halušky – sypkou směs smícháme s vodou; vzniklé těsto protlačíme přes děrované síto do vařící vody a vaříme 3 minuty. Mezitím navlhčíme cibuli, kterou orestujeme na oleji, přidáme nakrájené maso a uvařenou, vody zbavenou, zeleninu, okořeníme a chvíli podusíme. Smícháme s haluškami, před podáváním sypeme strouhaným sýrem.
stáhnout recept>> ikona

4. Zeleninová směs (5 porcí) nahoru

50g sušené kořenové zeleniny
25 g sušených rajčat
25 g sušených paprikových floků
10g předsmažené cibule
100g strouhaného sýra
50g oleje
15g soli
0,5g oregána
1g mletého pepře
0,5g koření na pizzu

Sušenou zeleninu kromě předsmažené cibule namočíme přes noc do studené vody, poté přebytečnou vodu slijeme. Předsmaženou cibuli osmažíme na troše oleje, přidáme ostatní nabobtnalou zeleninu a dusíme doměkka. Přidáme sůl, pepř a ostatní koření a necháme prohřát.
Směs můžeme podávat jako teplý předkrm, hlavní chod nebo studené občerstvení; na talíři sypeme sezamovými semínky a strouhaným sýrem.
Směs je vhodná na špagety či jako náplň do šátečků z listového těsta.

stáhnout recept>>
ikona

5. Pohanka se zeleninou (10 porcí) nahoru

900g pohanky
50g sušené mrkve
12g sušené petržele
12g sušeného celeru
25g sušeného květáku
25g sušené kapusty
20g sušené cibule
30g soli
2g mletého pepře
20g oleje
150g kečupu
200g tvrdého sýra

Sušenou zeleninu kromě cibule namočíme na 1-2 hodiny do slané vody, po nabobtnání vaříme doměkka. Pohanku propláchneme teplou vodou a uvaříme ve větším množství osolené vody. Na tuku osmažíme cibuli, přidáme uvařenou a scezenou zeleninu a pohanku, přimícháme kečup, okořeníme a vše řádně promícháme a prohřejeme. Před podáváním sypeme strouhaným sýrem.
Náš tip: Podáváme-li pokrm jako samostatné jídlo, můžeme do směsi přidat sušené nebo čerstvé houby.
stáhnout recept>>
ikona

6. Květák po římsku (10 porcí) nahoru

100g sušeného květáku
10g sušené cibule
200g rajčatového protlaku
20g oleje
30g soli
2g mletého pepře
2g muškátového květu
100g tvrdého sýru
2g sušené petrželové natě
bylinky

Květák a cibuli namočíme do vody alespoň na 2 hodiny, každou surovinu zvlášť. Na rozpáleném oleji orestujeme cibuli, přidáme nabobtnalý a scezený květák, koření a dusíme doměkka. Do směsi vmícháme rajčatový protlak a sušenou petrželovou nať a lehce provaříme. Jednotlivé porce před podáváním sypeme strouhaným sýrem a bylinkami.
Vhodná příloha: opékané brambory nakrájené na kolečka
stáhnout recept>>
ikona

7. Brambory zapékané se špenátem (10 porcí) nahoru

500g sušených bramborových kostek
100g sušeného špenátu
16g předsmažené sušené cibule
4 vejce
250g zakysané smetany
30g soli, 2g mletého pepře
100g tvrdého sýra
20g oleje

Brambory a špenát namočíme odděleně do osolené vody a necháme nabobtnat, špenát nejlépe přes noc. Cibuli navlhčíme a osmažíme na rozpáleném oleji. Špenát scedíme a přidáme k osmažené cibuli, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Brambory uvaříme. Špenátovou směs dochutíme česnekem, vmícháme rozkvedlaná vejce a zakysanou smetanu.
Do vymazaného pekáče vrstvíme střídavě uvařené brambory a ochucený špenát, poslední vrstvu posypeme strouhaným sýrem. Zapékáme ve vyhřáté troubě asi 10 minut.
Vhodné jako příloha i samostatný pokrm.
stáhnout recept>> ikona

8. Bramboráky (1ks = 90g) nahoru

170g sušených bramborových nudliček
2ks vajec
200g hladké mouky
30g soli
2g mletého pepře
3g sušeného česnekového granulátu
2g majoránky
200g sádla na smažení
mléko dle potřeby

Brambory namočíme na 1 hodinu do vody a necháme nabobtnat. Přebytečnou vodu scedíme, přidáme mouku, vejce a koření a vše dobře promícháme. Je-li těsto příliš tuhé, zředíme mlékem. Na horkém sádle smažíme bramboráky nazlátlé barvy.
Bramboráky můžeme podávat jako hlavní jídlo se zeleninovými saláty nebo jako přílohu k masovým či zeleninovým směsím.
stáhnout recept>> ikona

9. Salát z červené řepy (10 porcí) nahoru

250 g sušené červené řepy
10g sušené cibule
100g pórku nebo jarní cibulky
50ml octa
15g soli
1g mletého pepře
150ml majonézy
150ml zakysané smetany

Sušenou červenou řepu namočíme do vody, necháme alespoň dvě hodiny bobtnat, pak uvaříme doměkka. Vodu slijeme a necháme vychladnout. Takto si řepu připravíme nejlépe den dopředu. Poté osolíme, opepříme, přidáme nabobtnalou cibuli, najemno nakrájený pórek či jarní cibulku a vmícháme majonézu a zakysanou smetanu, dochutíme octem. Salát lehce promícháme. Podáváme jako přílohu.
stáhnout recept>> ikona