Polévky

1. Bramboračka s houbami (10 porcí) nahoru

56g sušených bramborových nudlicek
28g sušené korenové zeleniny
14g sušené kapusty
28g sušených hribu
28g sterilovaného hrášku
30g soli
2g pepre
2g kmínu
10g oleje
10g vegety
3l vody
20g detské krupice.

Sušenou zeleninu namočíme do studené vody, nejlépe přes noc. Sušené houby necháme hodinu bobtnat ve studené vodě, poté uvaříme samostatně. Rozpálíme olej, do kterého přidáme nabobtnalou zeleninu a všechno koření, zalijeme vlažnou vodou a uvedeme k varu. Vaříme, dokud zelenina nezměkne. Poté přidáme uvařené houby i s vývarem z hub a sterilovaný hrášek. Nakonec polévku zahustíme dětskou krupicí a za stálého míchání dovaříme.
stáhnout recept>> ikona

2. Kuřecí polévka se směsí na boršč (10 porcí) nahoru

200g kuřecího masa
50g sušené směsi na boršč
15g sušené cibule
100g oleje
30g soli
2g mletého pepře
20g vegety
2,5l vody
200g zakysané smetany
1g sušené petrželové natě

Směs na boršč namočíme na hodinu do vody. Mezitím navlhčíme cibuli, kterou osmažíme na oleji, přidáme nakrájené, pečlivě omyté maso a orestujeme. Zalijeme vodou, okořeníme a vaříme, až maso částečně změkne. Přidáme nabobtnalou směs na boršč a za občasného míchání vaříme do změknutí. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu a ještě krátce povaříme. Před expedicí do polévky vložíme petrželovou nať.
Náš tip: Pokud budeme polévku podávat jako přesnídávkovou, zahustíme ji moukou (1g/porci).


stáhnout recept>> ikona

3. Čardášová polévka (10 porcí) nahoru

6g sušené cibule
12,5g sušených rajčat
20g sušených paprikových floků
2,8l zeleninového vývaru
80g oleje
80g krupice
3-4 vejce
2g vegety
1g petrželové natě

Na oleji osmažíme navlhčenou cibuli, ke které přidáme předem namočené a nabobtnalé sušené paprikové a rajčatové floky. Tuto zeleninovou směs zalijeme vývarem a vaříme do změknutí. Poté do polévky zavaříme krupici s rozšlehanými vejci a znovu krátce povaříme. Dle chuti přidáme vegetu. Zdobíme petrželovou natí.
Vhodná příloha: opečený toast


stáhnout recept>> ikona

4. Bramboračka (10 porcí) nahoru

130g sušených brambor
15g sušené kořenové směsi
10g sušených hub
20g předsmažené cibule
20g vegety
2g mletého pepře
1g majoránky
100g oleje
2,5l vody
80g hladké mouky
česnek

Sušenou zeleninu a houby namočíme nejméně na hodinu do vody a necháme nabobtnat. Cibuli navlhčíme a orestujeme na rozpáleném oleji, přidáme houby, zeleninu a brambory, okořeníme, zalijeme vodou a uvaříme doměkka.
Nakonec polévku zahustíme světlou jíškou připravenou z hladké mouky a vody, dochutíme česnekem a ještě krátce povaříme.


stáhnout recept>>
ikona

5. Boršč (10 porcí) nahoru

120 g sušené směsi na boršč
3,3 l vody
80 g oleje
100g hladké mouky
20g soli
1g mletého pepře
200g kysané nebo 12% smetany

Zeleninovou směs na boršč namočíme nejméně na 1 hodinu do studené vody, poté uvaříme doměkka. Z oleje a hladké mouky připravíme jíšku, kterou přidáme do polévky, osolíme a opepříme. Hotovou polévku nakonec zjemníme smetanou a ještě krátce povaříme.


stáhnout recept>> ikona

6. Kapustová polévka (10 porcí) nahoru

50g sušené kapusty
2,5l vody
30g soli
2g mletého pepře
3 vejce
100g oleje

Kapustu namočíme do vody a necháme 1-2 hodiny bobtnat. Nabobtnalou kapustu zbavenou přebytečné vody krátce orestujeme na rozpáleném oleji, zalijeme vodou, okořeníme a uvaříme doměkka. Nakonec v polévce zamícháme rozkvedlaná vejce, necháme je srazit a společně ještě vše povaříme.


stáhnout recept>> ikona

 

7. Vločková polévka s bramborami a zeleninou (10 porcí) nahoru

2,5l vody
500g brambor
10g sušené mrkve
10g sušeného petrželového kořene
6g sušené cibule
75g ovesných vloček
1g kmínu
20g soli
20g vegety
10g petrželové natě
100g rostlinného másla

Sušenou mrkev a petržel namočíme do vody alespoň na 1 hodinu, poté vaříme do poloměkka. Na rostlinném tuku opražíme cibuli s ovesnými vločkami, které přidáme společně s bramborami nakrájenými na kostky a kmínem do polévky a vaříme doměkka. Dochutíme vegetou a petrželovou natí.


stáhnout recept>> ikona

8. Květáková polévka (10 porcí) nahoru

40g sušeného květáku
36g sušených vajec
80g tuku
80g hladké mouky
2l vody, 30g soli
2g mletého pepře
1g muškátového květu
10g petrželové natě

Květák necháme ve vodě nabobtnat, nejlépe přes noc. Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodou a rozmícháme. Přidáme nabobtnalý květák, okořeníme a uvaříme doměkka. Sušená vejce rozmícháme s vodou nebo mlékem v poměru 1:3, přidáme do polévky a ještě chvíli povaříme. Polévku ozdobíme petrželovou natí.


stáhnout recept>> ikona

9. Čočková polévka (10 porcí) nahoru

200g čočky
25g sušené mrkve
2,5l vody
100g oleje
30g soli
20g vegety
1g mletého pepře
6g granulovaného česneku
0,7g majoránky
20g sušené cibule
80g hladké mouky

Cibuli, mrkev a čočku namočíme na ½ hodiny do vody, každou surovinu zvlášť. Čočku uvaříme do poloměkka, pak k ní přidáme nabobtnalou mrkev, okořeníme a uvaříme doměkka.. Na oleji zpěníme cibuli, zasypeme hladkou moukou a připravíme světlou jíšku, kterou zahustíme polévku. Nakonec dochutíme majoránkou a česnekem.


stáhnout recept>> ikona

10. Cibulová polévka (10 porcí) nahoru

50g sušené cibule
2,5 l vody nebo vývaru
20g oleje
100g hladké mouky
30g soli
20g vegety
3g mletého pepře
24g sušených vajec

Cibuli namočíme na 1 hodinu do vody, poté vodu slijeme a cibuli osmažíme na oleji. Okořeníme, přidáme hladkou mouku a připravíme jíšku, kterou dobře rozmícháme. Zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme, dokud cibule nezměkne, přidáme vejce rozmíchaná ve vodě a necháme je v polévce srazit.
Náš tip: Hotovou polévku můžeme nakonec zjemnit mlékem či smetanou. Podáváme s houskou nakrájenou na drobné kostičky a opečenou na sucho v troubě dozlatova.


stáhnout recept>> ikona

11. Květákovo-pórková polévka (10 porcí) nahoru

20g sušeného květáku
20g sušeného pórku
30g soli
2g mletého pepře
3 vejce
2,5l vody
50g oleje
80g hladké mouky

Květák a pórek namočíme na hodinu do studené vody a necháme nabobtnat. Z tuku a prosáté mouky připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vodu a dobře rozmícháme. Přidáme pórek a květák, okořeníme a vaříme doměkka. Nakonec do polévky zamícháme rozšlehaná vejce, která necháme srazit a krátce povaříme.
Náš tip: Pro zjemnění můžeme přidat mléko či smetanu.
stáhnout recept>> ikona


12. Česneková polévka (10 porcí) nahoru

60g česnekového granulátu
10g předsmažené cibule
5g vegety
2g mletého pepře
2,5l vody
20g pohanky
20g oleje
10g petrželové natě

Cibuli namočíme do studené vody, po nabobtání vymačkáme přebytečnou vodu a osmahneme na oleji. Přidáme česnekový granulát, směs zalijeme vodou a okořeníme. Přidáme pohanku a vše uvaříme doměkka. Při podávání zdobíme petrželovou natí.


stáhnout recept>> ikona

13. Polévka s mletým masem a směsí na boršč (10 porcí) nahoru

400g mletého masa
100g sušené polévkové směsi na boršč
10g oleje
30g soli
2g mletého pepře
20g vegety
200g zakysané smetany
50g hladké mouky
3,5l vody
7g cukru
33g rajčatového protlaku

Sušenou zeleninovou směs na boršč namočíme na 1 hodinu do vody. Na rozehřátém oleji orestujeme mleté maso, přidáme nabobtnalou směs na boršč, koření, vodu a vše vaříme doměkka. Zahustíme smetanou, ve které jsme promíchali prosátou mouku, přidáme rajčatový protlak, dochutíme cukrem a krátce povaříme.


stáhnout recept>> ikona