Kuřecí maso

1. Kuřecí závitky (10 porcí) nahoru

1000 g kuřecích prsou
40 g sušené mrkve
40g pórku
150 g sterilovaných žampionů
60 g tvrdého sýra
30g soli
5g mletého pepře
10g česnekového granulátu
15g vegety
0,6l vody
80g oleje

Kuřecí maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme česnekem. Mrkev a pórek namočíme na jednu hodinu do vody, po nabobtnání vaříme doměkka. Z uvařené mrkve, pórku, sterilovaných žampionů a tvrdého sýra vytvoříme směs, kterou ochutíme vegetou. Plátky masa naplníme vychladlou směsí, pečlivě zavineme a převážeme nití nebo upevníme párátkem. Jednotlivé závitky naskládáme do vymaštěného pekáče. Podlijeme vodou smíchanou s vegetou a olejem a upečeme doměkka. Měkké závitky přendáme do jiného kastrolu a odstraníme z nich nitě nebo párátka. Šťávu dochutíme. Závitky nakrájíme na kolečka, podáváme přelité šťávou.
Závitky můžeme také připravovat na páře při teplotě 80°C zabalené do potravinové folie. Pak šťávu připravíme z výpeku, který zůstal ve folii, ke kterému přidáme kuřecí vývar a máslo pro zjemnění.
Vhodná příloha: vařené nebo šťouchané brambory, dušená rýže, těstovinová rýže.
Tip: Tento pokrm můžeme připravit i z vepřového masa.
stáhnout recept>> ikona

2. Kuřecí prsa s meruňkami (10 porcí) nahoru

1000g kuřecích prsou
300g sušených meruněk
150g oleje
30g soli
2g mletého pepře

Kuřecí prsa a meruňky nakrájíme na kostky. Maso orestujeme na oleji a podlijeme vodou nebo vývarem, okořeníme a ještě pět minut dusíme. Přidáme nakrájené meruňky a dodusíme doměkka, podle potřeby podléváme.
Vhodná příloha: opékané brambory, bramborové krokety, bramboráčky

stáhnout recept>> ikona

3. Kuře pečené na rajčatech a paprice (10 porcí) nahoru

1500g kuřecích stehen
60g sušených rajčat
40g sušených paprikových floků
20g sušené cibule
5g sušeného česnekového granulátu
0,6l vody, 30g soli, 4g mletého pepře
4g grilovacího koření
150g oleje

Rajčata a papriku namočíme na jednu hodinu do vody, poté vodu slijeme. Kuřecí stehna omyjeme, osolíme, okořeníme pepřem, grilovacím kořením a opečeme na tuku. Orestujeme navlhčenou cibuli, kterou přidáme společně s nabobtnalou zeleninou a česnekem k masu, podlijeme a dusíme doměkka.
Tip: Pokrm můžeme zjemnit 12% nebo kysanou smetanou.
Vhodná příloha: vařené nebo smažené brambory.
stáhnout recept>>
ikona

4. Pečené kuře s pórkem a směsí na boršč (10 porcí) nahoru

1500g kuřecích stehen
60g sušené směsi na boršč
60g sušeného pórku
30g soli
3g grilovacího koření
4g mletého pepře
5g česnekového granulátu
100g oleje, bazalka
petrželka
voda dle potřeby

Sušený pórek a směs na boršč namočíme na 1 hodinu do vody. Kuřecí stehna omyjeme, osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Vložíme do vymazaného pekáče a upečeme do poloměkka. Přidáme nabobtnalou zeleninu, česnek a bylinky a podlijeme vodou. Dopečeme doměkka.
Vhodná příloha: vařené brambory
stáhnout recept>> ikona