Vážení zákazníci,

velmi si vážíme toho, že jste našimi odběrateli. Protože od nás odebíráte potraviny, rozhodli jsme se pro Vás připravit jako poděkování za přízeň receptář. Jsou v něm obsaženy návody na přípravu jídel, které využívají suroviny, které Vám dodáváme. Všechny recepty byly vyzkoušeny a ohodnoceny týmem pracovníků odborné výchovy na ISŠ – COP Frenštát pod Radhoštěm.
Věříme, že Vám budou inspirací při vaření i při tvorbě jídelníčků. Budeme rádi, jestliže nám k uvedeným receptům zašlete své připomínky a ještě více nás potěší, zašlete-li nám právě Vaše oblíbené recepty, které bychom mohli do kuchařky zařadit a zpřístupnit i ostatním.

Přejeme dobrou chuť

Sk Všetký recepty si možete stiahnuť v slovenskóm jazyku tu Sk


Sušená zelenina

Výhody:

- neobsahuje konzervační látky
- je zachován obsah vitamínů
- zelenina si ponechává původní barvu, vůni i chut’
- úspora práce (zeleninu není nutné čistit či krájet, stačí namočit do vody)
- bezpečná a čistá práce bez odpadu
- úspora energie
- snadné uskladnění

Skladování:

Uchováváme v chladu na suchém a tmavém místě.

Návod k přípravě:

Potřebné množství zeleniny zalijeme studenou vodou, případně vývarem.
Množství vody je závislé na druhu zeleniny:
- natě jen zvlhčíme
- česnek a jiné mleté produkty smícháme s trochou vody a vytvoříme hustou kaši
- kořeny a ostatní zeleninu zalijeme vodou tak, aby bylo celé množství ponořeno

Čas namáčení:

- natě: 1-2 minuty
- ostatní zelenina: minimálně 60 minut
- kořenovou zeleninu, zelí a kapustu namočit den předem, nejlépe přes noc
- předsmaženou cibuli není třeba namáčet vůbec

Vaření:

Zeleninu nevkládáme přímo do vařící vody. Pro restování scedíme. Nabobtnanou zeleninu používáme v kuchyni stejně jako zeleninu čerstvou.

TABULKA VÝSUŠNOSTI, DÁVKOVÁNÍ SUŠENÉ ZELENINY (OVOCE)

Následující tabulka Vám pomůže zjistit, kolik sušené zeleniny potřebujete pro nahrazení daného množství zeleniny čerstvé.

Název produktu
Výsušnost
Kolik kg čerstvé nahradí 1kg suš. zeleniny
Cibule
1:11
11
Pór kroužky
1:13
13
Karotka
1:13
13
Petržel kořen
1:10
10
Petržel nať
1:10
10
Celer kořen
1:11
11
Hrášek
1:05
5
Zeleninová směs
1:12
12
Kořenová směs
1:11
11
Kapusta
1:13
13
Červená řepa
1:10
10
Květák
1:25
25
Špenát
1:15
15
Zelí
1:19
19
Česnek plátky
1:06
6
Sušená rajčata
1:10
10
Paprikové floky
1:11
11
Jablka
1:08
8
Hrušky kostky
1:07
7
Bramborové kostky
1:10
10
Sušená smetana
1:04
4
Hřibová směs
1:13
13
Žampióny sušené
1:13
13